Rastreio da Malnutrição nos Cuidados de Saúde Primários

Autores

DOI:

https://doi.org/10.24950/rspmi.1055

Palavras-chave:

Avaliação Nutricional, Cuidados de Saúde Primários, Envelhecimento, Estado Nutricional, Idoso, Malnutrição/diagnóstico

Resumo

Na comunidade, a malnutrição manifesta-se pela perda
de massa muscular, estando associada à diminuição da forçamuscular, ao aumento do risco de fragilidade, ao comprometimento funcional e da cicatrização de feridas crónicas, assim como a maior incidência de infeções. Estima-se que a malnutrição afete um em cada três idosos no seu domicílio e um em cada três utentes em instituições de cuidados de idosos. A malnutrição é reversível desde que o utente tenha acesso a um atempado rastreio nutricional que identifique o seu risco nutricional e instituída uma intervenção nutricional individualizada. A malnutrição associada à doença continua a ser percecionada como um problema secundário nos cuidados de saúde primários, pelo que a implementação do rastreio do risco nutricional, como um parâmetro de rotina, é o primeiro passo na melhoria do acesso aos cuidados nutricionais na comunidade. Neste artigo, é proposta a ferramenta Malnutrition Universal Screening Tool para rastreio nutricional de rotina nos cuidados de saúde primários. 

Downloads

Não há dados estatísticos.

Referências

Cederholm T, Barazzoni R, Austin P, Ballmer P, Biolo G, Bischoff S, et al. ESPEN guidelines on definitions and terminology of clinical nutrition. Clin Nutr. 2017;36:49-64. doi: 10.1016/j.clnu.2016.09.004

Stratton RJ, Green CJ, Elia M. Disease-related malnutrition: an evidence based approach to treatment. Wallingford: CABI Publishing; 2003.

Bauer J, Biolo G, Cederholm T, Cesari M, Cruz-Jentoft A, Morley J, et al. Evidence-Based Recommendations for Optimal Dietary Protein Intake in Older People: A Position Paper From the PROT-AGE Study Group. J Am Med Dir Assoc. 2013;14:542-59. doi: 10.1016/j.jamda.2013.05.021

Volkert D, Beck A, Cederholm T, Cruz-Jentoft A, Goisser S, Hooper L, et al. ESPEN guideline on clinical nutrition and hydration in geriatrics. Clin Nutr. 2019;38:10-47. doi: 10.1016/j.clnu.2018.05.024

Elia M, Russell C. Combating Malnutrition: Recommendations for action. Report from the Advisory Group on Malnutrition, Led by BAPEN. London: Redditch; 2009.

Sorensen J, Kondrup J, Prokopowicz J, Schiesser M, Krähenbühl L, Meier R, et al. EuroOOPS: An international, multicentre study to implement nutritional risk screening and evaluate clinical outcome. Clin Nutr. 2008;27:340-9. doi: 10.1016/j.clnu.2008.03.012

Schneider S, Veyres P, Pivot X, Soummer A, Jambou P, Filippi J, et al. Malnutrition is an independent factor associated with nosocomial infections. Br J Nutr. 2004;92:105-11. doi: 10.1079/BJN20041152

Khalatbari-Soltani S, Marques-Vidal P. The economic cost of hospital malnutrition in Europe; a narrative review. Clin Nutr ESPEN. 2015;10:e89-e94. doi: 10.1016/j.clnesp.2015.04.003

Elia M. The cost of malnutrition in England and potential cost savings from nutritional interventions (full report): A report on the cost of disease-related malnutrition in England and a budget impact analysis of implementing the NICE clinical guidelines/quality standard on nutritional support in adults: Malnutrition Action Group of BAPEN and the National Institute for Research Southampton Biomedical Research Centre. London: BAPEN; 2015.

Rodríguez-Mañas L, Abizanda P, Barcons N, Lizán L. Malnutrition in Institutionalized and Community-Dwelling Older Adults in Spain: Estimates of Its Costs To the National Health System. Value Health. 2014;17:A507. doi: 10.1016/j.jval.2014.08.1546

Lim S, Ong K, Chan Y, Loke W, Ferguson M, Daniels L. Malnutrition and its impact on cost of hospitalization, length of stay, readmission and 3-year mortality. Clin Nutr. 2012;31:345-50. doi: 10.1016/j.clnu.2011.11.001

Ljungqvist O, de Man F. Under nutrition - a major health problem in Europe. Nutr Hosp. 2009; 24:368-70.

Multi-professional consensus panel, Managing Adult Malnutrition in the Community. 3rd edition. 2021, A guide to managing disease-related malnutrition, including a pathway for the appropriate use of Oral Nutritional Supplements (ONS)

Dominguez Castro P, Reynolds C, Kennelly S, Clyne B, Bury G, Hanlon D, et al. General practitioners’ views on malnutrition management and oral nutritional supplementation prescription in the community: A qualitative study. Cli Nutr ESPEN. 2020;36:116-27. doi: 10.1016/j.clnesp.2020.01.006

Russell C, Elia M. Nutrition Screening Week in the UK and Republic of Ireland in 2011. Hospitals, care homes and mental health units. London: Redditch; 2012.

Suominen M, Sandelin E, Soini H, Pitkala K. How well do nurses recognize malnutrition in elderly patients? Eur J Clin Nutr. 2007;63:292-6. doi: 10.1038/sj.ejcn.1602916

Kaiser M, Bauer J, Rämsch C, Uter W, Guigoz Y, Cederholm T, et al. Frequency of Malnutrition in Older Adults: A Multinational Perspective Using the Mini Nutritional Assessment. J Am Geriatr Soc. 2010;58:1734-8. doi: 10.1111/j.1532-5415.2010.03016.x

Lelovics Z, Bozó R, Lampek K, Figler M. Results of nutritional screening in institutionalized elderly in Hungary. Arch Gerontol Geriatr.

;49:190-6. doi: 10.1016/j.archger.2008.07.009

Parsons E, Stratton R, Elia M. An audit of the use of oral nutritional supplements in care homes in Hampshire. Proc Nutr Socy. 2010;69:OCE2. doi: 10.1017/S0029665109993934

Norman K, Haß U, Pirlich M. Malnutrition in Older Adults—Recent Advances and Remaining Challenges. Nutrients. 2021;13:2764. doi: 10.3390/nu13082764

Power L, Mullally D, Gibney E, Clarke M, Visser M, Volkert D, et al. A review of the validity of malnutrition screening tools used in older adults in community and healthcare settings – A MaNuEL study. Clin Nutr ESPEN. 2018;24:1-13. doi: 10.1016/j.clnesp.2018.02.005

Reinders I, Volkert D, de Groot L, Beck A, Feldblum I, Jobse I, et al. Effectiveness of nutritional interventions in older adults at risk of malnutrition across different health care settings: Pooled analyses of individual participant data from nine randomized controlled trials. Clin Nutr. 2019;38:1797-806. doi: 10.1016/j.clnu.2018.07.023

Geraghty A, Browne S, Reynolds C, Kennelly S, Kelly L, McCallum K, et al. Malnutrition: A Misunderstood Diagnosis by Primary Care Health Care Professionals and Community-Dwelling Older Adults in Ireland. J Acad NutrDiet. 2021;121:2443-53. doi: 10.1016/j.jand.2021.05.021

Elia M, The ‘MUST’ report. Nutritional screening for adults: a multidisciplinary responsibility. London: Redditch;2003.

Elia M, Russel C, Stratton R, Todorovic V, Evans L, Farrer K. O Folheto Explicativo da ‘MUST’. London: BAPEN;2003.

Scott A. Screening for malnutrition in the community: the MUST tool. Br J Community Nurs. 2008;13:406-12. doi: 10.12968/

bjcn.2008.13.9.30910

Direcção-Geral da Saúde. Norma nº 017/2020 de 25/09/2020: Implementação da Nutrição Entérica e Parentérica no Ambulatório e Domicílio em Idade Adulta. Lisboa:DGS; 2020.

Volkert D, Beck A, Cederholm T, Cereda E, Cruz-Jentoft A, Goisser S, et al. Management of Malnutrition in Older Patients—Current Approaches, Evidence and Open Questions. J Clin Med. 2019;8:974. doi: 10.3390/jcm8070974

Downloads

Publicado

29-06-2023

Como Citar

1.
Lopes PA, Roque AC, Sacramento AL, Valentim B, Vieira Gonçalves C, Lourenço C, Leite Costa F, Roque J, Grácio J, Agrela P, Lopes PT, Ramos de Sousa R, Viana R, Ferreira VH, Cleto Marinho R, Veríssimo M, Tarantino S, Marinho A. Rastreio da Malnutrição nos Cuidados de Saúde Primários. RPMI [Internet]. 29 de Junho de 2023 [citado 16 de Novembro de 2024];30(2):105-13. Disponível em: https://revista.spmi.pt/index.php/rpmi/article/view/1055

Edição

Secção

Guidelines

Categorias

Artigos mais lidos do(s) mesmo(s) autor(es)